Hungry for More!

Sara & Adriaan van ‘Hungry for More’ volgden bij WineWise de WSET niveau 2 cursus en beschreven hun ervaring.

‘Onlangs volgden we de WSET-wijnopleiding (level 2) bij WineWise. Vandaag delen we graag onze ervaringen met deze cursus. Het was een boeiende reis doorheen de wondere wereld van de wijnen. Eentje die naar meer smaakt: meer kennis, meer wijn en meer ervaring.

Wijn… Het is een ontzettend boeiend thema waar je instant vrolijk van wordt. Fijne momenten, heerlijke maaltijden, mooie reizen, elke associatie maakt een bepaalde wijn uniek voor iemand. Hoe leuk ze ook zijn, dergelijke associaties zouden niet als criterium gebruikt mogen worden om wijnen te beoordelen. Daarvoor zijn objectieve maatstaven nodig die zoveel mogelijk los staan van iemands persoonlijke smaak-voorkeuren of ervaringen. Dat is een van de eerste en belangrijkste richtlijnen in de aanpak van de WSET die een objectieve en systematische manier van proeven propageert. Wie écht wijnkennis wil opbouwen en een wijn correct wil kunnen beoordelen, kan niet om deze werkwijze heen. Vandaar dat de WSET vandaag geldt als hét educatief instituut als het aankomt op wijnopleidingen. In België worden ze vertegenwoordigd door WiseWise die studenten van alle niveau’s – van professionals in de horeca en wine business tot hobbyisten – helpt om hun wijnkennis bij te spijkeren. Daarbij wordt vertrokken van de theorie om de praktijk beter te kunnen begrijpen en toe te passen.

De afgelopen tijd lieten wij ons met veel plezier onderdompelen in de wondere wereld van de wijnen bij de WSET-cursus level 2 bij WineWise in Antwerpen met Sybille Troubleyn en Piet Vannieuwenhuyse. Zij geven de verschillende niveau’s van de cursus ook nog op andere plaatsen in België, richten thematische masterclasses in of geven inhouse-training bij bedrijven die in de wijnsector actief zijn.

Bij de start van de cursus viel de kwaliteit van de opleiding en de groep meteen op. Gekende gezichten actief in gerenommeerde restaurants, zaakvoerders van wijnbars, sommeliers in spe en zelfs bloggers met een gezonde interesse :-), de deelnemers aan de cursus waren niet de minste en hadden één ding gemeen, een sterke drive en enorm veel goesting om meer over wijn te leren. In tegenstelling tot het merendeel van de wijncursussen die je bv. bij wijnhandelaren of in hobbyclubs kan volgen (en die zeker ook hun nut en doelgroep hebben), draait het bij de WSET niet om wijn drinken of degusteren. Wél gaat het om het begrijpen van de wijnen, en daar hoort zowel theoretische kennis als praktische toepassing bij. Om te snappen hoe een bepaalde wijn zou moeten smaken op basis van de feiten (en de informatie van het etiket) is het immers noodzakelijk meer te weten over het druivenras, het klimaat, de bodem, de wijnmaker, de opvoeding van de wijn na het oogsten, de wijze waarop de wijn bewaard is, en ga zo maar door.

De WSET-cursus (niveau 2) bij WineWise is zeer logisch opgebouwd. Theorie wordt steeds afgewisseld met proefsessies. Zo blijft het niet alleen spannend en boeiend tijdens de les, maar leer je meteen ook de leerstof te hanteren in concrete cases. Daardoor blijft de kennis veel beter plakken. Men werkt trouwens steeds ‘merkneutraal’ bij het proeven. De focus ligt op het ras van de druif, de regio en het proces van productie en bewaring, en niet op het huis.

De cursus starten doen we met algemene informatie over het proces van wijnmaken. Van het planten van de stokken, het groeien en oogsten van de druiven tot het maken en bewaren van de wijn, al deze info wordt in detail toegelicht. Vervolgens staat men stil bij het smaakprofiel van diverse wijnen en wordt er een sprongetje gemaakt naar ‘food & wine’ pairing, zodat je goed begrijpt waarom een bepaalde wijn bij een bepaald gerecht past. De algemene guidelines hierover, vind je in een artikel dat we over de food & wine pairing– richtlijnen van de WSET schreven.

De hoofdmoot van de cursus betreft de bespreking van de verschillende druivenrassen. Dat is het uitgangspunt om telkens stil te staan bij de regio’s, de wijnmaak-processen en eventueel de commerciële of andere aspecten. Achtereenvolgens passeren onder meer Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon de revue. Maar ook bij lokale druivenrassen zoals de Zuid-Afrikaanse Pinotage of Chenin Blanc wordt stilgestaan.

Op het einde van de cursus komen sherry, port en sterke dranken eveneens kort aan bod, zodat de cursisten hierover op z’n minst een degelijke basiskennis kunnen opbouwen.

En dan is het tijd voor het echte werk… en dat is het huiswerk. Aan de WSET-cursus is namelijk een examen verbonden dat verplicht is wanneer men naar het volgende niveau wil ‘door-evolueren. Hoewel de meeste mensen niet zo graag in de studieboeken duiken, is het examensysteem absoluut een goede zaak omdat het je verplicht om actief met de leerstof om te gaan. En net daarin maakt de WSET-opleiding het verschil. Door de wijnen écht te begrijpen, zal je ze trouwens ook veel beter kunnen proeven.

Wij vonden onze deelname aan de WSET-opleiding een heel boeiende ervaring. Nu weten we hoe weinig we eigenlijk weten over wijn en hoeveel er nog te ontdekken valt. En net dat stimuleert de nieuwsgierigheid en motivatie.’

Gast auteurs: Sarah De Hondt & Adriaan Van Looy van Hungry for More