Girl Power! Barbora Peterikova & Louise Doucet

­‘WSET Awards Graduation Ceremony’ & Girl Power, een levendige combinatie !

Londen 11 april 2022 – WSET Awards and Graduation Ceremony

Ian Harris, CEO van WSET, Barbora Peterikova, Louise Doucet met Charlie en Sybille Troubleyn van WineWise

De ‘Wine and Spirit EducationTrust’ vierde tijdens een (eerste) hybride Graduation-ceremonie de prestaties van de Level 4 afgestudeerden (academische jaar 2020/2021).

Barbora Peterikova & Louise Doucet –twee WineWise DipWSET graduates die hun hersencapaciteit en smaakpapillen tot het uiterste hebben ingezet- werden beloond met een speciale prijs.
Barbora ontving de ‘Steven Spurrier Wine Academy Award’, voor haar uitmuntende resultaten op het proeven van wijn. Zij is de allereerste gediplomeerde die deze onderscheiding krijgt, ter nagedachtenis aan Steven Spurrier (5 oktober 1941 – 9 maart 2021). Barbora ontvangt een speciale selectie wijnen.

Louise won de Moet & Chandon -prijs. Ze kijkt uit naar een studiebezoek aan Champagne, waar ze te gast zal zijn bij Maison Moët & Chandon .

WineWise sprak met Barbora en Louise en vroeg hen wat hun interesse in wijn wekte, wat hen inspireerde om aan de WSET-reis te beginnen en welke wijngerelateerde doelen ze nog willen bereiken…

Kunt u ons iets vertellen over uw achtergrond en wat uw interesse in wijn heeft gewekt?

Barbora : Mijn ouders hadden een bar; ik ben quasi opgegroeid in de horeca. De keuze was vdan oor mij ook heel eenvoudig, maar het duurde even voordat er wijn bij kwam kijken. Het begon allemaal in Kopenhagen toen ik de kans kreeg om in een Italiaans restaurant te werken. Mijn manager liet me kennismaken met de diversiteit van Italiaanse wijn en het duurde niet lang voordat ik verliefd werd…

Louise: Mijn grootmoeder was wijnmaker in Touraine-Mesland en ik groeide op in een gezin waar ‘samenzijn’ vaak resoneert met het delicate geluid van een fles die wordt ontkurkt. Als jongvolwassene ontwikkelde ik een onstuitbare behoefte om te begrijpen wat er in mijn glas zat. 

Wat is uw advies aan studenten die aan hun wijnstudie-reis beginnen en succesvol willen zijn?

Barbora : Wees nieuwsgierig, wees niet verlegen om veel vragen te stellen. Wijn is extreem complex. Voor mij was het belangrijk om vrede te sluiten met het feit dat ik niet alles zal kunnen begrijpen, maar dat is ook net het mooie van het werken met wijn.

Louise: Ga ervoor! Het lijkt altijd onmogelijk totdat je het effectief hebt gedaan. 

Welke wijngerelateerde doelen stelt u zich nog?? Wat is het volgende?

Barbora : Er zal altijd meer te leren zijn en ik hoop dat ik mezelf nooit zal toestaan te stoppen. De volgende uitdaging is ‘Master of Wine’.

Louise: Ik ben net begonnen met mijn scriptie ‘Waarom en hoe de wijnindustrie de verduurzaming omarmt’. Ik analyseer de drijfveren van de sector om ‘duurzaamheid’ te integreren als belangrijkste en meest strategische kernwaarde, en welke de toegevoegde waarde is. Ik bestudeer in hoeverre er milieu-, sociale en bestuurselementen geïntegreerd zijn of kunnen worden.

Wat is een ongebruikelijke combinatie die echt werkt?

Barbora: Limoensorbet en manzanilla-sherry

Louise: Bitterballen, de betere soort (ja, ik neem mijn expat-bestaan in Nederland heel serieus) en Anjou Blanc

Wat is/zijn de vreemdste woorden die u ooit hebt gebruikt om de geur of smaak van wijn te beschrijven?

Barbora : Nebbiolo – grote, goed gebouwde mannelijke man in balletslippertjes

Louise: bevrijdend, ik verwees naar de zuurgraad (ik weet niet zeker of het me extra punten opleverde…)

Wat drinkt u als niemand kijkt?

Barbora : Lambrusco. Er is veel te veel slechte Lambrusco. Maar het drinken van een goed voorbeeld geeft ongelooflijk veel voldoening. Probeer Angol d’Amig of Radice!

Louise: Ahah, het is niet omdat ik een DipWSET graad heb, dat ik blasé doe over wijn. Ik veronderstel dan ook dat ik je me eender welke wijn kan zien drinken, zelfs een goedkope of eenvoudig maar goed gemaakte versie. Elke wijn vertelt  zijn eigen verhaal. 

Hebt u een favoriete wijn/muziek-combinatie die u met ons wilt delen?

Barbora : ‘I Got a Woman’ van Ray Charles en ‘Champagne’. Ik denk dat dit nummer op de playlist stond van elk restaurant waar ik gewerkt heb, en ik hou er nog steeds van.

Louise: een glaasje ‘ Ellermann -Spiegel Spätburgunder ‘ (rood uit Pfalz) tijdens het luisteren naar ‘Melody Gardot’.

Is er één persoon in de branche die u echt bewondert en/of een rolmodel voor u is geweest?

Barbora : Ronan Sayburn MS. Zijn toewijding voor de wijnindustrie is bewonderenswaardig. Ik hou van zijn enthousiasme, oprechte nieuwsgierigheid, en het feit dat hij zeer bescheiden en toegankelijk blijft.

Louise: Pascaline Lepeltier. Een nederige, gulle, absoluut gepassioneerde, perfectionistische en super goed geïnformeerde vrouw die nog steeds – met het grootste verlangen en totale eenvoud – haar wijnreis voortzet. En Jancis Robinson MW die erin slaagde haar MW-traject verder te zetten terwijl ze zwanger was. Ikzelf rondde module D3 (wijnen van de wereld) af tijdens mijn tweede trimester en ik kan je verzekeren; het was behoorlijk intens!

PS: WineWise is uitermate trots op al haar DipWSET maar vindt het ook fijn om de prijswinnaars van dit jaar,  Barbora Peterikova & Louise Doucet, in de bloemetjes te zetten. In het verleden wonnen de volgende WineWise- graduates ook een speciale prijs: Peter Arijs – Royal Tokaji Prize, Stijn Verleyen – Royal Tokaji Prize & Lendl Mijnhijmer – The McNie Tasting Trophy 2015