Cursist in de kijker: Miriam Van Damme en 
Marie Nuytemans

­

Miriam Van Damme (links) en Marie Nuytemans (rechts) zijn de eigenaren van de trendy en gezellige wijn- en tapasbar Unwined in Mechelen, België.

Ze hadden allebei een bloeiende carrière in de mediawereld, maar besloten hun wereld op zijn kop te zetten en kozen voor een nieuw beroep. Geen moment hebben ze spijt van hun keuze.

Ze hebben allebei hun Level 3 certificaat.

Kunt u een snapshot geven van uw huidige professionele leven?

Marie: Ik heb 11 jaar in de media gewerkt, maar onderweg realiseerde ik me dat ik iets heel anders wilde doen. Nu ben ik mede-eigenaar van Unwined en binnenkort openen we Barzé. Een bar waar je allerlei visschotels kunt bestellen in harmonie met onze wijnen.

Miriam: net als Marie werkte ik in de media. Mijn passie is echter wijn. Dus toen ik een baan aangeboden kreeg in een kleine wijnbar in Mechelen, aarzelde ik niet. Al snel werd ik mede-eigenaar. Maar ik realiseerde me dat ik wilde groeien in dit wijnverhaal en ben op zoek gegaan naar een nieuwe locatie met meer potentie en kansen. Kort daarna zocht ik een sommelier en Marie kwam toen op mijn pad.

Hoe ben je in wijn geïnteresseerd geraakt?

Marie: Ik ben opgegroeid in een gezin waar eten en wijn belangrijk waren. Toen ik veertien was, moedigde mijn vader me aan om een ​​slok te nemen van de wijnen die hij serveerde. Die wijnen waren de typische klassieke Bordeaux-wijnen. Ik werd geprikkeld en op mijn vijfentwintigste begon ik allerlei avondlessen te volgen.
Kort daarna deed ik mijn WSET niveau 3 bij WineWise en werd ik sommelier bij Unwined.

Miriam: In tegenstelling tot Marie kom ik niet uit een familie waar wijn deel uitmaakte van ons dagelijks leven. Ik wist gewoon dat ik iets met wijn wilde doen.

Hoe heeft je opleiding bij WineWise je geholpen met je carrière?

Marie: Ik werd veel zelfverzekerder. Als klanten mij vragen stellen over de wijnen die we serveren, vind ik dat het gemakkelijk te beantwoorden is. We willen vooral een wijnbar zijn waar mensen het gevoel hebben dat ze worden geholpen door professionals, die weten waar ze het over hebben.

Miriam: Ik ben het er helemaal mee eens. Zelfs als klanten om een ​​wijn vragen die we niet serveren, is het nu gemakkelijk om hen te helpen. We kunnen verwijzen naar andere wijnen en deze zonder aarzeling illustreren.

Met welke uitdagingen heb je te maken gehad tijdens je studie bij WineWise?

Marie: Ik werkte nog steeds fulltime in de media, dus in de aanloop naar het examen moest ik zeker een paar dagen studeren.

Miriam: Je moet studeren! Het was een hele uitdaging om dit te combineren met werk. Ik studeerde vaak aan de wijnbar, aangemoedigd door Marie en het personeel. 

Ben je van plan verder te studeren of deel te nemen aan Keep Up sessies?

Miriam: We zijn allebei geïnteresseerd in niveau 4, maar op dit moment hebben we geen tijd. 

Marie: Keep up sessies aan de andere kant zijn zeker een optie.

Welk wijnboek(en) zou u aanbevelen?

Miriam: Cork Dork door Bianca Boster, hoewel dit geen boek is dat je tijdens je studie gebruikt. Het is gewoon leuk om te lezen.
Voor onze klanten is het prima om te werken met het materiaal van Wine Folly van Madeline Puckette.

Marie: Ik gebruikte The Oxford Companian to Wine tijdens het studeren.

Wat was de laatste wijn die je dronk?

Miriam: Een Champagne Ruinart, samen met Marie tijdens de lunch.

Marie: Gisteravond had ik een natuurlijke wijn, een zeer fruitige grenache. Het was een cadeau en aangezien we geen natuurlijke wijnen serveren, was ik best nieuwsgierig.

Wat maakt voor jou een wijn geweldig?

Miriam: Natuurlijk moet een wijn goed zijn, maar nog belangrijker voor mij is het sociale aspect van het drinken van wijn. Een van de mooiste dingen van wijn is dat het mensen bij elkaar brengt. Hoe je je voelt, met wie je het drinkt en waar.

Marie: Ik kan echt genieten van een perfect uitgebalanceerde wijn. Voor mij betekent dit verfrissende zuurgraad, subtiele fruitsmaken en een lange afdronk.

Wat was je meest indrukwekkende wijnreis en waarom?

Miriam: We zijn ooit samen naar Toscane geweest om Antinori te bezoeken, wat behoorlijk indrukwekkend was.
Maar ik denk dat een van de mooiste wijnlandschappen op Lanzarote te vinden is. Ik ben er al verschillende keren geweest. Genieten van het landschap onder het genot van een wijntje is voor mij direct geluk.

Marie: Ik bezocht Attila Gere in Hongarije en het was fantastisch om te zien hoe deze oude producent wijn rechtstreeks uit het vat schonk. Hij sprak geen Engels, maar het was geweldig om zijn passie voor wijn te voelen en te delen.

Een van mijn eerste wijnreizen was met vrienden naar Champagne en we belden aan bij Mathieu Gosztyla. Een Poolse dame die amper Engels of Frans sprak, was zo vriendelijk ons ​​binnen te laten. Het was de eerste keer dat ik zag hoe Champagne werd gemaakt. Ik koop deze champagne nog steeds.

Welk wijngebied om te bezoeken staat bovenaan uw bucketlist?

Miriam: Waar te beginnen, we willen alles zien! Volgend jaar gaan we naar Chili en Argentinië.

Welke graduate denk je dat we moeten interviewen en waarom?

Marie: Ik heb geen specifieke naam in gedachten. Het zou geweldig zijn om te zien wat anderen in hun dagelijks leven doen met het certificaat of diploma.

Meer informatie is te vinden op hun website:

www.unwined.be